Zaměřeno na nebezpečné plavecké pomůcky pro děti

20.07.2021 | Děti a rodina

Pořídili jste dítěti rukávky, vestu, nafukovací kruh nebo jiné plavecké pomůcky a doufáte v jejich pozitivní efekt v případě nouze? bohužel, některé z nich mohou mít zcela opačný účinek. Dávejte si pozor, za jakých okolností pomůcky používáte a nikdy nenechávejte dítě bez dozoru!

Zrádné „nafukovačky“

Nejrozšířenějšími plaveckými pomůckami jsou bezpochyby nafukovací křidélka a kruhy. Bohužel z hlediska bezpečnosti nejsou ani trochu vhodné, jelikož se snadno protrhnou. Nejsou dokonce vhodné ani k samotné výuce plavání. Především křidélka neumožňují dítěti zaujmout správnou plaveckou polohu, ve které by se měly při plavání bez jakýchkoli záchranných prostředků nacházet. V momentě, kdy dítě učíte nejprve plavat s křidélky a následně mu je sundáte, začínáte v podstatě od nuly.

Divoké řeky a tobogany

Do divokých řek, toboganů, klouzaček a jiných atrakcí, skrze které proudí voda, nikdy dítěti rukávky ani kruh nedávejte. Raději ho pevně držte a sjíždějte je společně s ním. V atrakcích tohoto typu totiž dochází při použití záchranných pomůcek k opačnému efektu. Silný proud vody stáhne dítě ke dnu a díky nafukovačkám, kterými je „zabezpečeno“ pohání malého neplavce před sebou. Nemá šanci se ode dna sám dostat.

Na lodi jedině vestu

Pokud se chystáte s dítětem sjíždět řeku nebo se jen projet na lodičkách, oblečte mu záchrannou vestu, ale nikdy jej neuvazujte k lodi. Možná se divíte, že vás na takovou samozřejmost upozorňujeme, ale lidé jsou schopni napevno v lodi ukotvit i autosedačku s kojencem. Ten do lodi nejenže nepatří, ale už vůbec ne bez záchranné vesty a k tomu připoutaný v něčem, co půjde ke dnu jako první, nebo zůstane připoutáno k převrácené, odplouvající lodi. Vesta by ale opět neměla být nafukovací, nýbrž certifikovaná nebo zapůjčená současně s lodí, kde takové mají.

Raději pás nebo žížalu

Pro výuku plavání je ideální pěnový pás, který dítě udrží na hladině, ale nebrání mu v přirozeném plavání. Další možností je použití takzvané „žížaly“, kterou má dítě provlečeno v podpaží a drží horní část těla nad vodou.

Zdroj: kidshealth.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat